Melatonine hulpmiddel bij corona? – Een Hypothese

Het coronavirus zet grote delen van de wereld op zijn kop. Coronavirussen zijn op zich niets nieuws. Elk jaar zijn er tijdens de griepgolf met de influenzavirussen ook coronavirussen die de ronde doen en griep(achtige) klachten veroorzaken. Elk jaar veranderen de virussen iets, ze muteren. Ze zorgen ervoor dat ze blijven bestaan.

De meeste coronavirussen zijn vrij mild, maar we hebben al eerder coronavirussen op de wereld gehad die behoorlijk wat schade aanbrachten. Dat waren de SARS en de MERS. Deze zorgden bij sommigen ook voor mogelijk dodelijke longontstekingen, net als het coronavirus van nu, maar ze waren minder besmettelijk als deze variant.

Steeds meer bekend over dit coronavirus

Nu deze pandemie steeds langer rondwaart, wordt er ook steeds meer over bekend, waardoor er hopelijk ook oplossingen voor gevonden kunnen worden zoals een vaccin of antistof.

Ik las gisteren een artikel van Nature Foundation, een instituut waar ik een deel van mijn orthomoleculaire scholing heb gehad. De informatie vind ik belangrijk te delen, vandaar deze blog. De informatie die ik geef komt hoofdzakelijk uit twee verschillende artikelen van Natura Foundation. Onderaan deze blog staan de linken naar de oorspronkelijke artikelen. Zeer interessant om te lezen, maar voor leken niet de makkelijkste stof. Ik hoop hier een vereenvoudigde uitleg te geven.

Immuunreactie

Zoals bij elke indringer die ons lichaam binnenkomt, zoals een virus of een bacterie, gaat ons immuunsysteem aan het werk. Hierbij volgt een hele cascade aan immuunreacties die ervoor moet zorgen dat in dit geval het coronavirus wordt verslagen, dat we voortaan immuun zijn voor deze specifieke virussoort en dat de immuunreactie ook weer op tijd stopt.

Een overmatige immuunreactie die niet op tijd stopt kan namelijk nog veel meer schade veroorzaken. Dit is precies wat er bij het huidige coronavirus speelt. Hoe dit gebeurt leg ik hier uit.

Ik ga je het hele proces onthouden van hoe het virus binnenkomt, aan welke lichaamscellen het bindt en hoe het dan verder gaat.

Besmetting

In eerste instantie moet het virus bij ons binnenkomen. We raken besmet. Dit virus bindt zich makkelijk op de ACE2-receptor die zich op onze lichaamscellen zitten. Zelfs 10x sterker dan de voorgaande SARS en MERS virussen. Dit verklaart waarom dit virus veel besmettelijker is dan de voorgaande coronavirussen.

Hevige immuunreactie

Maar wat er gebeurt als het virus vrij spel krijgt, is dat er een lichaamseigen stof (het NLRP3 inflammasoom) geactiveerd wordt. Dit inflammasoom kan ervoor zorgen dat er een (te) hevige immuunreactie ontstaat met een mogelijk dodelijke ‘cytokinestorm’.

Een cytokinestorm of hypercytokinemie is een mogelijk fatale reactie van het lichaam waarbij het immuunsysteem cytokinen uitscheiden die een ontstekingsreactie in het hele lichaam veroorzaken. In het geval van dit coronavirus een mogelijke longontsteking die tot de dood kan leiden.

Geen coronabesmetting bij jonge kinderen

Dan rest nog de vraag of er een verklaring te vinden is waarom jonge kinderen eigenlijk niet getroffen worden en naarmate de leeftijd stijgt het risico toeneemt.

Melatoninehypothese

Er is nu een hele interessante hypothese over melatonine. Melatonine is bekend als stof die nodig is om in slaap te kunnen vallen en wat je dag- en nachtritme reguleert. Deze stof geeft mogelijk de verklaring waarom kleine kinderen niet vatbaar lijken voor het coronavirus en hopelijk zelfs kan bijdragen aan een oplossing. Ik heb de waarheid niet in pacht in deze, maar wie weet draagt deze informatie bij om de kans te verkleinen dat je besmet wordt en als je besmet bent, dat je de fatale cytokinestorm kunt voorkomen.

Melatonine:

 • Kinderen maken tien keer meer melatonine aan dan volwassenen. En met het stijgen van de leeftijd neemt de hoeveelheid melatonine verder af.
 • Melatonine remt indirect de ACE2-receptor. Hoe minder ACE2 op het celmembraan, des te minder mogelijkheden voor dit coronavirus om zich te binden.
 • Melatonine speelt een rol in het remmen van het NLRP3 inflammasoom, waardoor een overmatige immuunreactie wordt afgeremd. Dit kan de ernstige luchtwegschade voorkomen.

Melatonine lijkt dus een goed middel om zowel de kans op besmetting te verkleinen en om te zorgen dat als je besmet bent de klachten niet escaleren naar een longontsteking. Geng-Chin Wu et al. (2020) toonden zelfs aan dat het gebruik van een melatonine stimulerende stof de schade veroorzaakt door de kunstmatige beademing tijdens SARS-CoV-2 besmetting, kan verminderen of voorkomen.

Wat kun je zelf doen:

Zorg ervoor dat je immuunsysteem optimaal werkt. In het algemeen is het belangrijk om gevarieerd te eten met veel groenten, fruit en vette vis.

Je kunt ook supplementen inzetten. De belangrijkste zijn:

 • Vitamine C
 • Vitamine D3
 • Omega 3 (visolie of algen)
 • Zink

Antivirale supplementen

Om het actieve virus in het lichaam afremmen kun je antivirale supplementen gebruiken. Denk aan:

 • Astragalus Membranaceus
 • Allium Sativum (knoflook)
 • Sambucus
 • Cordyceps

Melatonine

Wil je melatonine inzetten, dan het volgende advies:

Om de lichaamseigen productie van melatonine te bevorderen:

 • Eet voedingsmiddelen die rijp zijn aan tryptofaan of melatonine: tomaat, banaan, kalkoen, kip.
 • Eet niet te laat en eet niet te stevige avondmaaltijden
 • ’s Avonds niet sporten
 • Twee uur voor het slapen gaan voldoende gaan ontspannen
 • Dim het (blauw) licht, en beperk het gebruik van beeldschermen in de avond
 • Zorg voor een frisse slaapkamer

Je kunt ook tijdelijk een melatonine supplement kunnen inzetten. Het gebruik van melatonine is veilig. Gebruik het alleen ’s avonds als je overdag actief wil zijn. Het kan je namelijk slaperig maken. Als je besmet bent met het virus kan je kortdurend een hoge dosering inzetten.

 • Preventief 0,2 – 0,5 mg per dag
 • Curatief (bij ziekte) tot 50 mg per dag. Doseringen van tientallen milligrammen kunnen zonder problemen kortdurend worden ingenomen.

Link naar het artikel melatonine: https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/artikelen/?newsid=20633

Link naar het artikel coronavirus: https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/artikelen/?newsid=20604

In bovenstaande artikelen lees je ook de referenties naar de wetenschappelijke bronnen die gebruikt zijn om deze artikelen te schrijven.

Om weer terug te gaan naar de homepagina klik hier.

Eén antwoord op “Melatonine hulpmiddel bij corona? – Een Hypothese”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *