Omega-3

Bijna elke Nederlander heeft een tekort aan omega 3. Dit heeft grote gevolgen voor onze gezondheid

Vetten bestaan uit vetzuren. Omega 3 en omega 6 zijn de essentiële vetzuren. Dit betekent dat we ze via de voeding moeten binnen krijgen, omdat we ze zelf niet kunnen aanmaken. Beide vetzuren zijn (mits in evenwicht) gezond. Ze hebben elk eigen taken, maar ook een gezamenlijke taak; omega 3 is onder andere ontstekingsremmend, omega 6 is ontstekingsbevorderend.

Ontstekingen zijn soms nodig. Bijvoorbeeld  bij bacteriële infecties, muggenbeten, UV-schade. Een ontsteking zorgt dan dat het ‘probleem’ (bijvoorbeeld de infectie) wordt aangepakt. Maar vervolgens is omega 3 nodig om de ontsteking weer tot rust te brengen.

Tot zo’n 50 jaar geleden was de inname van omega 3 vetzuren van nature in balans met omega 6. Door de veranderingen in de landbouw en de verdere industrialisatie krijgen we nu nog amper omega 3 binnen, maar ook heel veel omega 6. In hetzelfde tijdsbestek zijn we wel gemiddeld 10 jaar ouder geworden, maar wel veel minder gezond. Momenteel ontwikkeld een vrouw gemiddeld vanaf haar 43e levensjaar een chronische ziekte. Voor mannen geldt dit vanaf zijn 48e levensjaar. Dit is 10 jaar eerder dan dat het 50 jaar geleden was. Het betekent dat we gemiddeld 20 jaar langer ziek zijn dan nog maar 50 jaar geleden….

Momenteel krijgen we gemiddeld 15-25 x meer omega 6 dan omega 3 binnen. Terwijl een gezonde verhouding minder dan 5x meer omega 6 ten opzichte van omega 3 zou zijn. Optimaal is 1:1.

Dit zorgt voor een aantal gezondheidsproblemen:

  • Er ontstaan ziektes doordat er (sluimerende) ontstekingen zijn ergens in het lichaam. Omega 6 wakkert deze aan, en het tekort aan omega 3 zorgt ervoor dat de ontstekingen niet onder controle kunnen worden gebracht. Denk bijvoorbeeld aan auto-immuunziekten of ontstekingsziekten als artritis, fibromyalgie. Hart- en vaatziekten, eczeem, astma, …. Maar ook mensen (kinderen) met AD(H)D, autisme of depressies hebben er enorme baat bij om de verhouding tussen omega 3 en omega 6 te herstellen
  • Een tekort aan omega 3 zorgt voor verharding van de celmembranen. Hierdoor kunnen belangrijke voedingsstoffen de cellen moeilijker in, en de afvalstoffen die door de cel worden geproduceerd kunnen moeilijker worden afgevoerd.
  • Een gezonde balans tussen omega 3 en omega 6 is nodig voor een goed werkende endocannabinoïden systeem. Een hele mond vol. Maar vaak wel bekend bij mensen die CBD of THC gebruiken. Bij alle mensen die baat hebben bij CBD/THC werkt dit systeem niet goed. Omega 3 en omega 6 zijn namelijk de bouwstenen hiervoor. Het systeem zorgt voor een goed werkend immuunsysteem en voor het handhaven van een gezond zenuwstelsel.

Wat gebeurt er als je de inname van omega 3 en omega 6 weer in balans brengt:

  • De (sluimerende) ontstekingen worden onder controle gebracht, waardoor klachten kunnen verbeteren of verdwijnen. (Meestal merk je na 2 maanden de eerste verbeteringen, waarna het de komende maanden steeds beter wordt)
  • De slaap verbeterd vaak aanzienlijk.
  • Je voelt je gaandeweg steeds fitter en energieker. Mensen zeggen wel eens dat ze in hun tweede jeugd terecht komen.
  • De huid wordt stralender en minder droog.

Hoe wordt de omega 3 en omega 6 inname weer in balans gebracht.

Dit is bijna onmogelijk zonder een goede visolie. Mensen die veel vette vis eten en hun omega 6 inname beperken komen al een heel eind, maar meestal bereiken ze nog steeds niet een gezonde ratio.

Om deze reden werk ik met de visolie van Eqology. Een Noors bedrijf die sinds 3 jaar ook visolie levert (via geregistreerde business partners) in Nederland.

Uniek aanbod:

Voordat je start met de visolie laat je het gehalte omega 3 en de ratio tussen omega 3 en omega 6 meten in een onafhankelijk Noors laboratorium. Zo weet je waar je bij aanvang staat.

Dan ga je starten met de visolie. De eerste twee maanden boost je het lichaam met een dubbele dosis, vervolgens ga je verder met de dagelijkse dosis (meestal 10ml per dag. Afhankelijk van het lichaamsgewicht). In de vijfde maand krijg je opnieuw een test thuisgestuurd om opnieuw de omega 3 waarden en ratio te testen. In de meeste gevallen is de ratio na 5 maanden goed. Maar meestal heb je het resultaat al een tijd gemerkt.

Eqology werkt met een abonnement van 6 maanden op de visolie. Dit met een belangrijke reden; Het lichaam heeft een aantal maanden nodig om weer voldoende omega 3 in de cellen te krijgen. Na 1 maand gebruik van de olie zal je meestal geen verschil merken, en merk je wel verschil, dan is dat vaak een kortdurende verergering van de klachten. Je raakt de eerste maand veel afvalstoffen kwijt en het gebeurt regelmatig dat alle oude kwalen even kortdurend voorbij komen. Dit stadium duurt vaak max. enkele weken. Vanaf twee maanden merkt u de eerste resultaten, tot soms al grote resultaten. Na ca 6 maanden heeft u ongeveer zo’n 80% van het resultaat bereikt. Op dit moment kunt u goed beoordelen wat een gezonde omega-3 en omega-6 ratio voor  u doet. Na een jaar heeft u ongeveer het complete resultaat gemerkt. Vandaar dus het 6 maanden abonnement.

De visolie levert u per gemiddelde dagelijkse dosis van 10 ml zo’n 1,4 gram omega 3 vetzuren per dag. Dit haalt u niet uit een visoliecapsule. Daar heeft u gemiddeld zo’n 8 capsules per dag voor nodig, en dat kost een klein kapitaal. Daarnaast is de olie die in capsules zit verhit geweest. Dit gaan ten koste van de kwaliteit. Visolie die ruikt naar vis is ranzig. Raar maar waar. We denken ook vaak dat dit zo hoort, omdat we nog nooit een verse visolie hebben geproefd. Verse visolie die direct na vangst verwerkt wordt ruikt en smaakt niet naar vis. De visolie van Eqology is neutraal van smaak, met een vleugje citroenolie voor extra frisse smaak. De olie is daarom prima in te nemen en komt niet op (zoals je van veel visoliecapsules ‘visboeren’ krijgt. Verder voldoet de olie aan alle milieu eisen en wordt de olie gemaakt van het restafval van de vangst van kabeljauw. De vis wordt in de arctische oceaan op duurzame wijze gevangen. Vis in koude wateren zijn gifvrij. De olie is dus ook geheel vrij van gif en andere schadelijke stoffen.

Kosten:

Eerste maand: € 145,- (geen verzendkosten). Hiervoor ontvang je 3 flessen olie van 300 ml waarmee je de eerste twee maanden een dubbele dosis visolie inneemt (boost). Daarnaast ontvang je de testset voor de omega 3 analyse. En de tweede testset ontvang je in de vijfde maand, zodat je precies weet wanneer je de tweede test moet doen. Daarnaast ontvang je nog 3 samples van 10ml elk en een maatbekertje. Als je de eerste test via Praktijk van Nature gaat afnemen, bedragen de kosten voor de eerste maand 125,- ipv 145,-.

Maand 2 tot en met 6:  € 35,- maandelijks (+verzendkosten). Je ontvangt elke maand een nieuwe fles visolie.

Wil je ook een gezonde ratio tussen omega 3 en omega 6 bereiken en daarmee je gezondheid (sterk) verbeteren? Klik dan hier om naar de bestelpagina te gaan.