Orthomoleculaire geneeskunde en epigenetica

Onze genen zijn nagenoeg gelijk gebleven aan die van onze verre voorouders. Zij leefden destijds in een natuurlijke omgeving. Onderzoek laat zien dat hun gezondheidsproblemen bestonden door infecterende wonden, breuken, sterfte van moeder en kind bij de geboorte, virussen en bacteriële infecties.

De westerse gezondheidsproblemen zoals overgewicht, hart- en vaatziekten, cholesterolproblemen, overgewicht, diabetes type 2, de enorme variëteit in auto-immuunziekten, hoge bloeddruk of bijvoorbeeld een burn-out kwamen eigenlijk niet voor.

Onze huidige manier van leven, de stress en de overgang van natuurlijk voedsel naar geïndustrialiseerd voedsel, heeft een grote impact op onze lichamelijk- en geestelijke gesteldheid.

In een snel tempo neemt onze gezondheid steeds verder af. Zo krijgt een vrouw momenteel gemiddeld op haar 42e levensjaar een chronische aandoening, voor een man is dat op zijn 47e levensjaar. We leven dan wel steeds langer, maar we zijn een steeds groter deel van ons leven chronisch ziek.

Vijfendertig jaar geleden was onze gezondheid nog een stuk beter dan dat het momenteel is. Toen ontwikkelden zowel de man als de vrouw op gemiddeld 53 jarige leeftijd een chronische aandoening. Persoonlijk vind ik het schokkend om te zien hoe onze gezondheid is een sneltreinvaart steeds verder afneemt. Ondertussen zijn er zelfs kinderen met diabetes type 2, oftewel ouderdomsdiabetes. Dat was een paar decennia geleden nog ondenkbaar.

Orthomoleculaire geneeskunde

In de orthomoleculaire geneeskunde wordt naar biochemische processen gekeken, naar de werkingsmechanismen in het lichaam en naar de communicatie tussen bijvoorbeeld organen, hormonen en cellen. Als je bedenkt dat alles wat functioneert in ons lichaam vanuit voeding moet worden opgebouwd, is het logisch dat voeding de basis is van een gezond lichaam. Binnen de orthomoleculaire geneeskunde heb ik mij gespecialiseerd om  bijvoorbeeld diabetes type 2 om te keren en om de klachten van fibromyalgie te verminderen. 

Orthomoleculaire geneeskunde begint daarom bij voeding. Het kan worden aangevuld met supplementen.

Epigenetica

Epigenetica is de wetenschap dat genen aan- en uitgeschakeld kunnen worden door omgevingsfactoren en leefstijl. De meeste ziekten zijn geen schrijffouten van de genen (genetische aandoeningen), maar dat de genen zich anders gaan gedragen waardoor er ziekten ontstaan.

Als voorbeeld kunnen we diabetes type 2 nemen. Ik vereenvoudig het even, er spelen meerdere genen en hormonen bij diabetes type 2 mee, maar ik noem nu alleen de insuline. Als je jarenlang te veel (slechte) koolhydraten en suikers inneemt, raakt het insulinesysteem overbelast en gaat het lichaam zichzelf beschermen. Hierdoor verandert de werking van de genen die de suikerstofwisseling regelen. Deze genen worden grotendeels uitgeschakeld en hierdoor wordt er zowel minder insuline aangemaakt, maar ook de insulinereceptoren reageren minder goed op de insuline, waardoor de suikers slecht de bloedbaan kunnen verlaten.

De epigenetica laat ook zien dat je de werking van de genen weer kunt verbeteren. Zo kun je door het insulinesysteem weer rust te geven en door het gebruik van de juiste voeding het herstel inzetten waardoor je diabetes type 2 kunt omkeren.

Welvaartsziekten zijn vaak (grotendeels) te overwinnen door verandering van leefstijl en gezonde voeding die past bij onze genen. Orthomoleculaire geneeskunde en de epigenetica houden zich hier mee bezig.

Praktijk van Nature

In de praktijk werk ik hoofdzakelijk met de methodes ‘je allergie de baas’ en ‘je brein de baas’. De kennis uit de orthomoleculaire geneeskunde en de epigenetica gebruik ik bij het leggen van de verbanden tussen klacht en oorzaak. Hiermee probeer ik in een zo kort mogelijke tijd de grootste oorzaken van de klachten te vinden en op te lossen.

Voeding voor je genen

‘Voeding voor je genen’ is een nieuwe onderdeel van Praktijk van Nature waar online cursussen worden aangeboden om specifieke welvaartsaandoeningen te verbeteren of om te keren.

De eerste opleiding die wordt aangeboden is ‘diabetes type 2 omkeren’. Andere cursussen volgen. Allemaal volgens het systeem ‘in 15 weken van klacht naar oergezond’. Meer hierover vind je op de website van Voeding voor je genen. 

Je leefstijl veranderen waardoor je weer gezond wordt, of als er al onherstelbare schade aan je lichaam is ontstaan, weer zo gezond mogelijk, is iets wat je zelf moet doen. De kennis die je nodig hebt over hoe je specifieke welvaartsaandoeningen omkeert is globaal voor iedereen hetzelfde. Door deze kennis in een online cursus aan te bieden hoop ik een groot publiek te kunnen bereiken die op een voordelige manier hun gezondheid weer in eigen hand kan nemen.

De cursussen zijn zo opgezet dat je stap voor stap, in een voor het lichaam logische volgorde, kleine veranderingen doorvoert. Wekelijks zet je zo’n kleine stap en na 15 weken mag je verwachten dat je gezondheid een heel stuk is verbeterd, je energie is toegenomen en dat je een leefstijl hebt aangeleerd die past bij je genen. Een nieuwe leefstijl die ook in de toekomst makkelijk vol te houden is.

De cursussen bevatten alles wat je nodig hebt om zelfstandig aan de slag te gaan; 15 wekelijkse stappen, alle kennis die je nodig hebt en een uitgebreid receptenboek met vele suggesties om volop te kunnen variëren met recepten.

Meer over de cursus ‘diabetes type 2 omkeren’ vind je hier.