ADHD

Lacina van der Wagen – Couperus

ADHD

Zo verwerk je prikkels

Bij ADHD worden de prikkels die binnen komen in de hersenen minder goed verwerkt. De samenwerking met andere hersengebieden raakt hierdoor verstoord. De hersenen ondervinden minder controle en worden overspoeld met prikkels.

Onderscheid maken tussen belangrijke en onbelangrijke prikkels wordt hierdoor veel moeilijker. Beelden, geluiden, kleuren, alles komt binnen en overal wordt op gereageerd. Dit maakt concentreren moeilijk en er kan hyperactief en impulsief gedrag ontstaan.

Onbalans van chemische stoffen

Bij ADHD is er een onbalans van de neurotransmitters dopamine en noradrenaline. Neurotransmitters zijn chemische stoffen die signalen tussen de hersencellen doorgeven. Dopamine speelt een belangrijke rol bij het plannen van denkprocessen en doelgericht handelen en bij het reguleren van emotie en motivatie. Noradrenaline helpt om in actie te komen en is nauw verbonden met stress en het normaal functioneren van het immuunsysteem.

Mogelijk oorzaken van ADHD

Oftewel, waardoor ontstaat er een onbalans van de neurotransmitters, met alle gevolgen van dien?

  • In meer dan 60% van de gevallen blijkt voedingsallergieën en intoleranties een grote oorzaak te zijn. Met name melkprodukten, gluten, tarwe, bepaalde soorten smaakversterkers (zoals E621), kleurstoffen en aspartaam zijn de boosdoeners. (* Zie onderaan dit artikel voor meer informatie hierover)
  • Darmproblemen. Het kan zijn dat er afvalstoffen vanuit de darm lekken naar de bloedbaan en zo in de hersenen terecht komen. Dit heeft een grote invloed op het gedrag. Door voedingsallergieën aan te pakken en daarnaast eventueel gebruik te maken van probiotica kan hier veel winst gehaald worden.
  • Tekort aan vitamines en mineralen, in het bijzonder het vitamine B complex, vitamine C, magnesium en zink. Deze vitamines en mineralen zijn nodig om te zorgen dat de omzetting van aminozuur naar neurotransmitter goed verloopt.
  • Tekort aan vetzuren (omega-3 vetzuren). De hersencellen bestaan voor zo’n 60% uit vetten. Voor een goede hersenfunctie is het dan ook erg belangrijk om te zorgen dat we voldoende goede vetzuren binnen krijgen. Studies laten zien dat er een duidelijk verband is tussen een tekort aan vetzuren en ADHD.

Wat kun je zelf doen?

Geef je kind zoveel mogelijk volwaardig voedsel. Wees zeer spaarzaam met snoep en produkten die veel toegevoegde middelen bevatten (Glutamaten zoals E621, aspartaam of kleurstoffen).

Geef je kind regelmatig voedingsmiddelen die omega-3 vetzuren bevatten, zoals vette vis, noten en lijnzaad.

Hoe kan ik helpen

Met de methode ‘Je allergie de baas’ (NAET) gaan we op zoek naar mogelijke oorzaken die de ADHD mede veroorzaken. Deze voedingsmiddelen gaan we behandelen zodat het lichaam en het brein weer normaal reageert op deze stof en dat de allergische reactie in het vervolgt uit blijft.

Daarnaast kan ik uitzoeken of er een tekort is aan bepaalde vitaminen, mineralen en vetzuren.

Met de methode ‘Je brein de baas’ bereik ik regelmatig ook zeer mooie resultaten. Deze methode voeg ik tijdens de behandeling toe.

* In 2011 bleek uit dubbelblind onderzoek uitgevoerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en gepubliceerd in het gezaghebbende medische vakblad The Lancet, dat bij een onderzoeksgroep van kinderen met ADHD een dergelijk eliminatiedieet in driekwart van de gevallen een duidelijk aantoonbare gunstige invloed had op het gedrag. Nadat de voedingsmiddelen waarvoor overgevoeligheid bestond weer werden gegeten keerden de symptomen weer terug.

Lacina 1 rond

Over de auteur

Lacina vd Wagen- Couperus is orthomoleculair natuurgeneeskundig therapeut.

In Praktijk van Nature (Leeuwarden) behandeld ze mensen met diverse klachten; van allergieën, intoleranties, hormonale klachten tot aan onbegrepen klachten.

Daarnaast schrijft ze blogs over voeding en gezondheid. Met haar kennis wil ze mensen bewust maken dat een oergezonde leefstijl belangrijk is om zo fit mogelijk te blijven. En als je een welvaartsaandoening hebt, hoe deze met een oergezonde leefstijl vaak weer om te keren is.

Interessant? Deel dit artikel

Meer blogs van praktijk van nature

Specialisaties praktijk van nature

Lees hier meer over de mogelijkheden van Praktijk van Nature. Twijfel je of er iets aan jouw klacht gedaan kan worden? Neem dan gerust contact op.

Je allergie de baas

Methode ontwikkeld om klachten die veroorzaakt worden door allergieën of intoleranties te verhelpen. Denk aan darmklachten (PDS), eczeem, astma of hooikoorts.

Ook te gebruiken bij bijvoorbeeld migraine, onverklaarbare klachten, hormonale klachten, ziekte van Pfeiffer, ADHD of het ontstoren van kindervaccinaties.

Deze prachtige methode is ontstaan vanuit de acupunctuur (zonder naalden) en geeft bijzondere resultaten.

je brein de baas

Je brein de baas

Unieke methode uit de kinesiologie voor stress gerelateerde klachten en leerproblemen met bijzondere resultaten. Hiermee kun je op een snelle en doeltreffende manier angsten, trauma’s of PTSS behandelen.

Bij kinderen kun je ook werken aan leerproblemen zoals dyslexie, ontwikkelingsachterstanden, spraakproblemen of faalangst.

In combinatie met de methode ‘je allergie de baas’ zorgt het vaak voor een snel herstel bij burn-out.

ORTHOMOLECULAIR

Orthomoleculaire geneeskunde en epigenetica – Kennis hiervan geeft een diep inzicht in hoe het lichaam werkt en helpt om verbanden tussen verschillende klachten te leggen.

Zo ontdek je de mogelijke oorzaken niet alleen door  het uittesten, maar juist ook door inzicht in de relatie tussen de klachten die je kunt hebben en de omgevingsfactoren zoals voeding, stress en slaap.

Meer uitleg over wat orthomoleculaire geneeskunde en epigenetica inhoudt lees je hier.

logo voeding voor je genen

Online cursussen

Bij ‘Voeding voor je genen’ vind je online cursussen en blogs die je inzicht geven in hoe welvaartsaandoeningen ontstaan en hoe je deze weer omkeert of verbetert. Ook vind je lekkere recepten om oergezonde inspiratie op te doen. Cursussen:

  • Diabetes type 2 omkeren
  • Insulineresistentie omkeren
  • Metabool syndroom omkeren
  • Fibromyalgie klachten verminderen (verwacht 12- 2021)
× Hoe kan ik je helpen?