Hoe kan ik helpen bij autisme
Autisme, vaak wordt gezegd dat er niets aan te doen is en dat je er mee moet leren omgaan. Behandelingen zijn vaak symptoom onderdrukkend of middels trainingen om handvatten te krijgen om zo goed mogelijk met de situatie te leren omgaan.
Mogelijke problematie
Bij autisme spelen vaak een aantal problemen een centrale rol. Ten eerste hebben veel mensen met autisme een tekort aan een lichaamseigen eiwit genaamd metallothioneïne. Dit eiwit zorgt ervoor dat het zware metalen kan binden en uitscheiden. Als er een tekort is aan dit eiwit heb je dus een probleem met het uitscheiden van zware metalen, en deze hopen zich op in het lichaam, met alle gevolgen van dien. Oestrogeen (een vrouwelijk hormoon) zorgt voor extra aanmaak van dit eiwit. Hierin ligt ook een verklaring waarom er 3 – 4 keer zoveel jongens dan meisjes autisme hebben. Ook komen we in vergelijking tot vroeger veel meer in aanraking met zware metalen, denk aan inentingen, uitlaatgassen, aluminium in verpakkingen en dergelijke. Hierin kan een oorzaak liggen in de grote toename van mensen met autisme.
Metallothioneïne heeft daarnaast andere functies, zoals het helpen ontwikkelen en de werking van het immuunsysteem, het is daarnaast onmisbaar bij de ontwikkeling van de zenuwcellen in de hersenen. Ook beïnvloedt het de smaak- en structuurwaarneming van het voedsel in de mond, waardoor eetproblemen kunnen ontstaan.
Een ander aspect is dat mensen met autisme vaak overgevoelig zijn voor gluten en/of melk (en andere allergenen). Het veroorzaakt een leaky-gut en kan de doorlaatbaarheid van de bloed-hersenbarriëre vergroten en verergert daardoor de gedragsproblemen en de mate waarin een kind allergieën ontwikkeld.
Ook ontstaat er door de ophoping van metalen en/of de glutengevoeligheid een kans dat er sprake is van een laaggradige ontsteking in het brein.
Behandeling bij Praktijk van Nature
Mijn manier van werken zal een combinatie zijn van ‘Je allergie de baas’ (NAET), epigenetica en een snufje ‘Je brein de baas’.
De leer van de epigenetica heeft duidelijk gemaakt dat veruit de meeste aandoeningen geen fouten zijn in het gen zelf, maar wel in de werking ervan. Om te verduidelijken: het gen is niet stuk, maar de werking ervan kan wel vermindert zijn. Zo kan het gen dat zorgt voor de aanmaak van metallothioneïne sterk verminderd werken. De werking van de genen wordt al met de bevruchting meegegeven. Dus als één van de ouders autisme heeft is er een grote kans dat het kind dit overerft. Epigenetische aandoeningen zijn echter omkeerbaar. Door aanpassingen in de voeding, specifieke supplementen en ‘Je allergie de baas’ is er veel verbetering haalbaar.
Ik ben redelijk optimistisch, gezien de ervaringen tot dusver, dat ik de aanmaak van metallothioneïne kan bevorderen. Door jarenlange ervaring weet ik dat ik bij allergieën een heel groot verschil kan maken.
Het vervelende van autisme is dat als het kind al enige jaren oud is, de ontwikkeling van de (afwijkende) informatieverwerking in het brein al is ontwikkeld. Dit is helaas niet meer omkeerbaar. Ik kan autisme dus (meestal) niet verhelpen, maar ik wil heel graag bijdragen om de (biochemische) gesteldheid te verbeteren en ik hoop een substantiële bijdrage te kunnen leveren aan het welzijn en verbetering van klachten en gedragsproblemen bij mensen met autisme.