De invloed van omgevingsfactoren op je lichaam
Epigenetica is de wetenschap dat genen aan- en uitgeschakeld kunnen worden door omgevingsfactoren en leefstijl. Je systeem in het lichaam worden geprogrammeerd voor de manier waarop het lichaam/DNA zal reageren in de toekomst.
Epigenetica is een vrij recente wetenschap die de invloed van omgevingsfactoren op de werking van onze genen onderzoekt.
Volgens de epigenetica komen onze genen in conflict met alles wat niet ‘past’ in hun voorgaande evolutie. Zo blijkt dat onze genen niet aangepast zijn aan exorfinen, junkfood en chemische stoffen.
Zodra we een overdaad aan exorfinen, junkfood en chemische stoffen (bijvoorbeeld medicatie) binnen krijgen wordt het lichaam minder gevoelig voor deze signaalstoffen. Als gevolg daarvan hunkeren we nog meer naar deze voeding en medicatie, omdat dit tijdelijk de ongevoeligheid van deze signaalstoffen compenseert.
Als gevolg van onze huidige leefstijl is er een enorme toename van het aantal mensen met ziekten die het gevolg zijn van resistente signaalstoffen. Voorbeelden zijn ADD/ADHD, insuline-resistentie, diabetes type 2, depressie en de talrijke (auto)immuunziekten.
We leven langer, maar de kwaliteit van het leven en het aantal jaren zonder ziekte staan op een nooit eerder gezien dieptepunt.
Overdaad leidt uiteindelijk tot schaarste
Genen werken volgens een ‘aan- en uit schakelaar’. Staat het gen ‘aan’, dan bestuurt het de aanmaak van eiwitten. Op deze manier worden signaalstoffen (bv. endorfine, dopamine, insuline) en receptoren aangemaakt. Deze ‘aan en uit’ regulatie is cruciaal zodat het organisme zich kan aanpassen aan de voortdurend wisselende omstandigheden.
De epigenetica ontdekte dat onze cellen het teveel aan signaalstoffen reguleert door het aantal receptoren te verminderen. Zo wordt een deel van de activiteit van deze signaalstoffen geblokkeerd en kan het lichaam het evenwicht herstellen.
Deze aanpassing gebeurt op twee manieren. In de eerste fase zal de cel de receptoren opslorpen en vernietigen. Bij langdurige belasting nemen de genen de controle over. Ze verminderen de aanmaak van receptoren. Op dat moment wordt iemand ongevoelig of resistent voor een lichaamseigen signaalstof.
Bij mensen die bijvoorbeeld langdurig teveel verkeerde koolhydraten consumeren leidt dit eerst tot insulineresistentie en kan dit uiteindelijk tot diabetes type 2 leiden.
Erfelijk of aangeboren, een wereld van verschil
Een belangrijke doorbraak van de epigenetica is de herziening van het begrip ‘erfelijkheid’. Voorheen werd aangenomen dat erfelijke aandoeningen ontstaan door fouten in het DNA.
Maar de meeste ziekten ontstaan door de aanpassingen die onze genen maken onder invloed van onze leefstijl. Genen zijn vaak niet defect, maar omdat het lichaam zichzelf beschermt tegen overdaad, werken ze minder goed of staan ze uitgeschakeld.
Zo werkt het endorfinesysteem, de dopamine en de insuline minder goed als we smaakversterkers (E621 t/m E627), gluten en caseïne consumeren. De klachten die mensen hiervan ondervinden zijn sterk verschillend en afhankelijk van de genetische ‘zwakte’ van een persoon.
Het genetisch adaptatie-mechanisme is helaas wel erfelijk. Zo erven kinderen de aanpassingen van het epigenetisch systeem van de ouders. Zijn de ouders bijvoorbeeld insulineresistent, dan werkt het insulinesysteem van het kind bij de geboorte ook niet optimaal.
Hierdoor zie je dat de huidige generaties met veel meer geestelijke- en lichamelijke klachten te maken hebben dan zo’n vijftig jaar geleden. Door de huidige leefstijl worden de nieuwe generaties steeds zwakker geboren.
Het goede nieuws is dat je lichaam ook kan herstellen van deze epigenetische aanpassingen. Dat gaat helaas niet vanzelf. Maar door je leefstijl aan te passen kan je van de meeste welvaartsaandoeningen herstellen, mits er geen blijvende schade is opgetreden.
En dat is precies waar ‘Voeding voor je genen’ voor staat:
In 15 weken van klacht naar oergezond!